BlossoM events 

Apeldoorn 

06 55834534

mieke@blossomevents.nl

Volg ons en laat je inspireren 

© 2018 by MIEKE VOSHOL

  • Facebook Social Icon
  • Twitter Social Icon
  • Google+ Social Icon
  • Pinterest Social Icon
  • Instagram Social Icon

Is een onderdeel van blossoM events

Wij werken samen met 

February 23, 2018

Please reload

Recente berichten

Het BURGERfeest! zelf je groentenburgers maken!

January 31, 2018

1/2
Please reload

Uitgelichte berichten

Raapstelen, verrassend veelzijdig

March 31, 2018

Raapstelen.... nog even en dan zijn ze er weer, ik ben er dol op.  

De voorgezaaide raapstelen kunnen eindelijk de grond in en dan over een paar weken kan je weer genieten van deze heerlijke pittige groente.

Heerlijk als salade, op een broodje met wat roomkaas of in een hartige taart of cake.  Wat zo fijn is, dat raapstelen zowel in het voorjaar als in het najaar verkrijgbaar zijn.  Als je de blaadjes afknipt, en de wortels laat zitten, dan kun je blijven plukken, totdat ze gaan bloeien. Ik laat ze dan gewoon staan, er komen prachtige gele bloemen uit en het jaar erop of vaak zelfs in de herfst heb je een volgende bloei.  

 


Raapstelen zijn zowel rauw als kort gebakken heerlijk pittig van smaak, let op dat je als je ze bakt, dit kort doet. Anders krijg je slijmerige slierten. Raapstelen zijn ook zeer geschikt voor een lekkere stamppot of voorjaarssoep of pesto.

Raapstelen bevatten trouwens veel ijzer (meer dan spinazie) en vitamine C.

Vandaag maken we er een quiche van en voor het deeg maak ik zelf korstdeeg. Hiervoor gebruik ik een combinatie van speltmeel en biologisch tarwebloem (alleen tarwebloem kan natuurlijk ook). Even wat werk, maar wel veel lekkerder dan kant en klaar deeg. Maar bij tijdgebrek ga gerust voor kant en klaar bladerdeeg i.p.v. korstdeeg. Heb je last van tarwe, gebruik dan in plaats van de tarwebloem, een mengsel van amandelmeel, lijnzaad, sesamzaad en speltmeel.

 

Benodigdheden:

 

125 gr    tarwebloem
125 gr speltmeel (of gewoon tarwemeel)
125 gr    roomboter
1 tl zout
450 gr grof gesneden raapstelen of andere gemengde bladgroenten (postelein, bietenloof, veldsla)
2 uien
5 eieren
75 ml room en75 ml crème fraiche
50 gram geraspte kaas
2 el olijfolie
Zeezout en peper, paprikapoeder en 1 tl verse tijm

 

wil je eens een andere bodem: voeg dan 1 eetlepel sesamzaad toe en 1 eetlepel gemalen lijnzaad. Ben je gevoelig voor tarwe, vervang dit dan door amandelmeel.

 

Bereiding:


Zet de oven aan op 180 graden

  • Strooi bloem en meel in de kom, voeg zout toe en snijd de boter er met 2 messen doorheen. Maak er met je vingertoppen een kruimelig deeg van.

  • Voeg 4 eetlepels water toe, roer dit erdoor en druk het deeg met je handen losjes bij elkaar. Als het te droog lijkt voeg je nog een beetje water toe.

  • Wikkel het deeg in plastic folie en laten rusten in de koelkast.

  • Verwarm de oven voor op 180 graden.

  • Was de bladgroenten, droog maken en snijd deze in grove stukken

  • Klop de eieren los met de room, de crème fraiche (of melk). Breng dit mengsel op smaak met zout en peper.

  • Snipper de uien en fruit ze in een beetje olijfolie.

  • Beboter de quichevorm en doe er wat bloem in. Rol het deeg uit in een ronde lap en bekleed de springvorm met het deeg.

  • Verdeel de groenten, de gefruite ui over de bodem.

  • Giet het eimengsel over de groente en strooi tot slot de geraspte kaas erover heen.

  • Bak de quiche in ca 30/35 minuten in de oven.


Voorbereiding: 20 minuten
Rusttijd: 30 minuten
Baktijd : 35/40 minuten op 180 graden (voorverwarmde oven)

 

Raapstelen quiche - BlossoM events 

Een quiche vind ik een snelle manier om diverse bladgroente te verwerken. Zeker handig als de groente al wat slap is, wat bij raapstelen snel het geval is.
Raapstelen zijn heel goed te vervangen door snijbiet of postelein of het blad van zomerbieten of….