• Mieke Voshol

Een (H)eerlijk buitenkookfeest in de Stadstuin van EIGEN - Apeldoorn



Feestjes vieren, dat kunnen ze wel in de Stadstuin van EIGEN, dus werd het tijd voor een buitenkookfeest.

Natuurlijk om het voorjaar te vieren en omdat de Stadstuin weer open ging.

Omdat ze bij EIGEN dol zijn op biologisch, groen, vernieuwend en verfrissend moesten er wel 3 bijzondere gerechten gemaakt worden.


Dus een mooi moment om zelf weer even wat nieuws uit te proberen.

Aangezien ik al tijden in de ban ben van het maken van groenteburgers en net een leuk filmpje had gezien van Yvette van Boven over het maken van bruine bonenburgers, leek het me een goed moment om een variatie te maken op de rode bietenburger.

Dus aan de slag, met diverse recepten. Eigenlijk leken alle recepten op elkaar en het eerste baksel vond ik wel lekker maar niet verrassend. Dus tijd voor het experiment, een beetje balsamico, wat appel, bosui.....

Ja....en toen was die lekker, een beetje zoet, een beetje zuur, wat meer pit. Dat was 'm.....de bietenburger, het recept schrijven en klaar.

En dan nog gerecht 2 , bij rood hoort groen, dus tijd voor een spinaziesoep, lekker snel klaar en echt voorjaar!

Als afsluiting een bananenpancake met honing.

Snel alles inpakken en op de eerste prachtige zaterdag op pad naar de stadstuin om heerlijk te gaan buitenkoken.

Wat een leuke plek om buiten te koken met enthousiaste deelnemers, die helemaal een vakantiegevoel kregen van dat buitenkoken.

Die genoten van de nieuwe gerechten en de nieuwe smaken en helemaal geïnspireerd naar huis gingen ....en dat is natuurlijk de bedoeling van de (buiten)kookworkshops. Dat je nieuwe dingen proeft en ontdekt en dat je thuis verder gaat met het koken met biologische groenten van het seizoen.

wil je ook wel eens meedoen aan zo'n leuke buitenkookworkshop, dat kan op zaterdag 7 mei hebben we een hele bijzondere buitenkookdag bij de Schaapskooi in Garderen. Kijk voor meer info op www.buitenkokers.nl of op www.blossomevents.nl

En het recept van de bietenburger, die vind je in onze volgende blog

Rode bietenburger met gekaramelliseerde ui

hoofdgerecht

8 personen

Voorbereiding: 20 minuten

Bereiding : 25 minuten

Benodigdheden

2 rauwe bieten (ongeveer 250/300 gram) 100 gram gebroken havermout

1 blikje witte bonen (uitgelekt) 1 kleine ui of bosui

50 gram feta 1 knoflookteen 2 grote eieren of 3 kleine

handje rozijnen

kwart geraspte appel

2 tl appelstroop

1 scheutje balsamico azijn versgemalen peper en zout

Garnering: rucola of veldsla

2 (rode) uien

Balsamico azijn

appelstroop


Bereiding

  • Schil de bieten en rasp ze daarna fijn. Kan met de machine of met een handrasp

  • Snipper de ui en fijn en plet de knoflook, snijd deze heel fijn of vijzelen

  • Laat de witten bonen uitlekken en prak ze fijn. Rasp een kwart appel fijn. Meng dit alles door elkaar.

  • Voeg de eieren, havermout, rozijnen, verbrokkelde feta, appelstroop, balsamico azijn toe.

  • Meng alles door elkaar. Wil je het wat fijner, maak het dan kleiner in een keukenmachine

  • Proef het mengsel en breng op smaak met peper en zout.

  • Laat het 30 minuten rusten, bij voorkeur in de koelkast, zodat het een stevig mengsel kan worden.

  • Snijd ondertussen de uien in ringen.

  • Doe olie in de koekenpan of op de bakplaat.

  • Maak gelijke ballen van het mengsel en duw ze plat tot samenhangende burgers.

  • Als het mengsel wat dun is, dan of havermout toevoegen of met een grote lepel op de bakplaat of in de hete koekenpan scheppen.

  • Even goed laten doorbakken, zodat de zijde krokant wordt en stevig, pas daarna keren.

  • Voeg de uien toe en mee laten bakken.

  • Als de burgers gaar zijn, haal ze eruit.

  • Laat de uien nog in de pan zitten en voeg wat 1 eetlepel appelstroop toe en een scheut balsamico azijn en wat water. Laat dit inkoken tot een saus.

  • Leg de burgers op een broodje, garneren met de uien, de saus, zachte geitenkaas of feta en wat rucola.

#buitenkoken #buitenkookworkshop #biologisch #groentenburger #kookworkshop #seizoensgroenten #groen #recept #buitenkookfeest #stadstuin #apeldoorn

41 keer bekeken

Recente blogposts

Alles weergeven

Groene plek

Dit is echt de plek waar ik lang van droomde. En wat is het er fijn!! De keuken heeft een groene vloer...echt waar en de deurtjes zijn van hergebruikt plastic. De muren zijn geschilderd met duurzaa

Volg ons en laat je inspireren 

  • Facebook Social Icon
  • Twitter Social Icon
  • Google+ Social Icon
  • Pinterest Social Icon
  • Instagram Social Icon

BlossoM events 

Apeldoorn 

06 55834534

mieke@blossomevents.nl

Is een onderdeel van blossoM events

Wij werken samen met 

© 2018 by MIEKE VOSHOL